NOURISHING COMMUNITY CENTER

Student Name: Nichole Na

School: Otis College of Art & Design

Studio: N/A

Instructor: Greg Kochanowski

The “Nourishing Community Center” is a mixed-use project that combines a community center and a small police station on a 4 acre property in Minneapolis, approximately two miles from the site of George Floyd’s death in 2020. Inspired by the idea of a long feast table, this project re-envisions the table as a food hall that connects the community and the police. The key element of “food” and “outdoor public seating” gathers people into one space to eat and socialize. Food hall, community garden, hydroponic garden, and amphitheater all speak the language of food and community throughout the building. 

Primary
CARVING THE BUILDING

Carving the building connects the front and back landscape. The lower circulation starts from the canopy park to the event lawn. Then you slip under the building to the food hall and slip out of the building to the plaza on 37th street. The existing community garden is elevated into the building and is caped with a green house. The upper circulation starts from the ramp on 38th street to a bridge that leads you into the building and up to the upper patio. From here, you can ramp down towards the 3rd street to a basketball court and a playground. 

Alternate primary 1
COMMUNITY GARDEN

This is a view of the community garden, communal workspace and the hydroponic garden. The workspace is located on the third level where the staircase to the hydroponic garden starts. This is where the community will be cultivating food together. You can look down at the vegetables being sold at the food hall below, and look up at the produce growing above. The community will be maintaining the garden together and sharing the income.

Alternate primary 2
THE FOOD HALL

The food hall is the connecting landscape between the park on 38th street and the plaza on 37th street. The boundary between the outdoor landscape and indoor landscape is blurred in this area. Every program is visible in this area to aid in way-finding. Produce from the gardens above can be sold here and shared with the people. The long tables in between the kiosks encourage sharing between the police and the community.

4

The Cork’s long table dinner was the inspiration for this project. Cork’s Long Table Dinner is an annual festival where the city comes together in a one huge table that seats about 400 people. The key element of “food” and “outdoor public seating” gathers people into one space to eat and socialize. Inspired by the idea of a long feast table, the project re-envisions the table as a food hall that connects the community and the police. There are two landscape components. The landscape on the 38th is more community base where bigger events can occur. The landscape on the 37th is more neighborhood base since there were single family housing surrounding it.

5
PLANS

On the left side of the 1st floor there are classrooms, daycare, public kitchen, and a pool, and on the right side, there is a small police station and a library. In the center of all, there are multiple kiosks with upper dining and edible garden on top that makes up the food hall. Both community and the police can gather in this food area to eat and socialize. On the second level, there are business incubators, computer labs and lounges. On top of all this there are hydroponic trays that cover most of the roof area and are caped with a large greenhouse.

6
SECTION PERSPECTIVE
7
SECTION PERSPECTIVE

Section A shows the community base programs on the first and second floor, and the gardens that are caped in greenhouse. 

The profile of the roof is like a staircase with bi-fold windows to maximize sunlight and air circulation. This project incorporates food in different aspects such as eating, cultivating, and sharing as a community.

8

Whether you walk through the canopy park or up the ramp to the bridge from the 38th street, it will lead you to the event lawn. The event lawn is secluded from the high traffic street but can be easily accessed through from the neighborhoods on all four sides. The event lawn has private and public aspects. The facade of the entrance building can be used as a projection wall and people can sit in the amphitheater to watch movies. The programs are open to the neighborhood so that children and teens can easily come out to play. In addition, the building incorporates the same brick material found on the existing community center.

9

The hydroponic trays cover most of the roof area and are caped with a large greenhouse. The garden loops around the edge of the roof allowing light and air to flow down to the ground floor. From the top of the garden, you can look over the programs below. Views from floor to floor create connections between different activities. There are several amphitheaters throughout the project. This indoor amphitheater is located across from the amphitheater on the event lawn. In the winter the community can host events in this area to avoid harsh weather. There is a view of the park on the right side and the food hall on the left side. This is also a transition point between the computer/business area and the community garden.