GATEWAY ON WATER AVENUE

Student Name: Ahmed Madhat, Mohammed Madhat, Zainab Eidi

School: NewSchool of Architecture & Design

Studio: AR403 Design Studio – An Integrated Architecture Design Focus

Instructor: Jullio Medina, Daniela Deutsch

Primary Image_Main Render
RENDERING

Through redeveloping the ODOT Blocks in the Central Eastside of Portland, Oregon, our vision is to create a gateway for innovation that assists the socio economic future of the city through re-envisioning the multi use building typology. The Gateway offers a smart and adaptive hub for working, living and leisure that allows for equitable opportunities for the community of Portland, while providing spaces for cultural exchange and social connections. Also, the Gateway aims to enhance the health and welfare of the community through providing pandemic-conscious design and promoting physical activity, while minimizing the building footprint on the environment through the integration of smart and adaptive systems to reduce energy consumption.

SECTION VIEW
MASTERPLAN
Image 2_Site Plan
SITE PLAN

The ODOT Blocks are three vacant lots located in the industrial Central Eastside of Portland, Oregon and are located on the Willamette river facing downtown on the other side of the river. The client Prosper Portland wanted the students to re envision the blocks and offer a tech and innovation hub for the Central Easide. Responding to the client’s needs was the top priority for the Gateway, but the project went beyond the assignment brief by addressing the critical issues the city is facing from lack of public amenities, green spaces, and lack of pedestrian access. The Gateway on Water Avenue provides a solution for these challenges through presenting a new typology of a multi use building that incorporates various housing typologies with open plan workspaces, green houses and flexible spaces to create a hub for working, living and leisure, as illustrated in the narrative drawings.

The Gateway aims to yield the community and the surrounding neighborhood into the site and building seamlessly through providing inclusive and equitable opportunities. This is achieved by providing spaces for small entrepreneurs, software developers, artists and retailers to encourage the economic growth of the community. Furthermore, the building engages the community within its perimeters through providing communal spaces and event spaces in the ground floor for community engagement and promote social connections. The building also offers retail spaces in the first 2 floors to provide equitable opportunities for the community. Outside the building footprint we are providing spaces for leisure that are open for the community like a waterfront park, tennis and basketball courts, children playground, and a water park. 

Image 5_Solar Radiation Analysis
SOLAR RADIATION ANALYSIS

In addition, Portland is a culturally diverse city so the building aims to honor its various cultures through incorporating a cultural center to educate people about the history of these cultures and communities that inhabit the city and its neighborhoods. 

Additionally, the gateway provides various spaces to enhance the health and welfare of the community. This is achieved through pandemic-conscious design that offers flexible spaces that can alternate between cubicle spaces,lecture spaces or outdoor gyms. Furthermore, to encourage physical activity, an oval ramp dedicated for pedestrians and bikers is integrated into the building that is open for the employees as well as the community.

STRUCTURAL ANALYSIS
Image 3_Form Concept
FORM CONCEPT

The Gateway aims to minimize its footprint on the environment through using high technological features. For example, The solar responsive facade allows the building to decide what areas need shading based on the sun angles and the temperatures throughout the day. Also, the project utilizes various passive and active energy techniques to achieve a net zero energy performance . For the passive systems, the building incorporates triple pane glazing to reduce heat gain and loss, with operable windows across the building for cross ventilation. Regarding the active systems, the building utilizes renewable energies as an alternative to fossil fuels as the main source of energy. For instance, solar harvesting cladding is used on the facade to produce electricity from solar energy. Also, hydropower is utilized through using Sea Urchin devices that capture the river flows to produce energy. Furthermore, the building relies on daylight capture that captures the sunlight on the roof and reflects it into the building. Additionally, the building generates electricity from the users physical activities on site and from their exercises in gyms inside the building. 

Image 6_Flexible Office
INTERIOR RENDERING

In conclusion, the Gateway‘s vision is to utilize smart systems and forward thinking programming of the building and site to create a beacon for tech and innovation while solving the social, economical and environmental challenges facing the Central Eastside. 

Alternate Primary Image 3_Plans for levels 1 and 5
PLANS